LĖTAI. SKIRDAMI LAIKO SAU.

Kada paskutinį kartą savo vakarienei skyrėte bent dvi valandas laiko?

Ispanas Ricardo jums tikriausiai atsakytų, jog vakar. Prancūzė Natalli prisimena, jog antradienį smagiai paplepėjo su draugėmis, ragaudama šviežiai paruoštą octopus, trečiadienį vakarojo su savo verslo partneriais, o sekmadienį ilgų pietų sėdo kartu su visa šeima.  O maloni danų pora, kuri vakarieniavo vos prieš gerą valandą, lyg nesupratusi klausimo, susižvalgo ir patvirtina: „Paskutinį kartą? Bet juk tiek trunka bene kiekvienos mūsų vakarienės ritualas”.

Jei susitiktume Paryžiuje, Kopenhagoje ar Barselonoje, tikriausiai tiek laiko skirtume vakarienei ir mes. Leistume sau mėgautis, tyrinėti naujus skonius, ragauti ir nepastebėti, kad laikrodis jau seniai rodo po dešimtos. Lėta vakarienė, maloni aplinka ir bendravimo teikiamas malonumas - tai, ką šiandien esame užmiršę būdami savo kasdienybėje. Norisi sustoti, atsiverti pasauliui ir tuo pačiu grįžti prie vakarienės tradicijos.

Sweet Root restorane kartu su Jumis kuriame savo vakarienės ritualą. Pas mus nepasisotinsite greitai - trumpam užsukę prieš teatro ar kino seansą. Ir po intensyvios darbo dienos vieno patiekalo alkiui numalšinti tikrai neužteks. Vakarienę matome be bulvyčių fri, coca cola, burgerių, vištienos krūtinėlės ar šviežių uogų žiemą… Atsilaikėme ir prieš populiariąsias Cezario salotas.  Jų neturime. Kaip neturime ir baltų staltiesių, nes manome, kad mūsų ruošiamas maistas nėra prabanga, kurią galima sau leisti vos kartą į mėnesį. Neturime ir degustacinio meniu bei savo patiekiamo maisto neskaičiuojame kąsniais. Mes ruošiame tradicinę, trijų patiekalų ir deserto vakarienę. Ji Nedaloma. Neskaidoma. Vientisa, išskirtinai sezoniška, subalansuota ir apgalvota iki paskutinio potėpio lėkštėje. 

…Iš pradžių jus pasitiks krosnyje keptas pastarnokas su kviečiais ir briuselio kopūstais. O galbūt - švelnus sultinys su plėšyta antiena, grūdėtomis garstyčiomis ir marinuotais žaliais pomidorais. Jo bus būtent tiek, kiek reiks jūsų gomuriui sužadinti. Taip, jis tikrai prašys dar, todėl druskoje kepta kaliaropė ar ‘canelloni’  su trintomis bulvėmis ir džiovintais baravykais puikiai tiks į kompaniją. Ir tuomet tikrai būsite pasiruošę ragauti pagrindinį patiekalą: troškintą ėrieną, iš mūsų partnerių ekologinio ūkio, su kruopštumu atrinktą ir branditą jautienos nugarinę ar šviežią starkį…

Sakote, jau laikas namo, skubate? Labai norėtume, kad užsukę pas mus, laikrodžius tiesiog pamirštumėte. Nes ten, už kampo, jau lūkuriuoja jūsų desertas. Garuose virtas morengas ir tamsiojo belgiško alaus karamelė, o galbūt burokėlių pyragas su kadagio uogų ledais, lydimas Martinez 47 kokteilio, Picolit vynuogių statinėse 10 metų brandintos grapos ar tiesiog puodelio tirštos ir išraiškingos espresso kavos.  Maisto kritikė Gail Simmons buvo teisi:  “There is no better way to bring people together than with the desserts”. Todėl tiesiog leiskite sau būti. Būti atviriems. Būti kartu.

Būtent toks ir yra mūsų tikslas - sustabdyti jus. Leisti atsikvėpti ir atskleisti jums skonių įvairovę, užpildyti vakarą ar tingią savaitgalio popietę prasmingu laiku, sukurti pojūčių harmoniją, nuspalvintą jūsų pačių bendravimu, dėmesingumu maistui ir natūraliu smalsumu.

Taip, mes mokame kalbėtis su maistu bei gėrimais. Darome tai nuoširdžiai, atvirai, su švelniu tobulybės prieskoniu blizgindami kiekvieną taurę restorane ar kruopščiai atrinkdami kiekvieną ingredientą lėkštėje. Viskas, ko tikimės iš jūsų - kad būsite tikri savo atvirumu, kad priimsite mus tokius, kokie esame ir susėdę prie vakarienės stalo sustosite bei ramiai kalbėsitės. Apie tai, kokias skonio spalvas matote ir jaučiate, kokią emociją jums tai kelia bei apie tai, kaip sekasi jūsų vaikams mokykloje, kokį spektaklį rinksitės kitą savaitę, ar ką padovanoti krikštadukrai gimtadienio proga.

Nes tikime, kad vakarienė gali tapti malonia kasdienybe.