Nepelnytai pamiršta vakarienės dalis - taurė gėrimo.

Apie ką po vakrienės kalbame vertindami restoraną bei jo kokybę? Dažniausiai pokalbis prasideda ir baigiasi maisto, ingrientų bei skonių vertinimu, lyginimu ar aptarimu. Sunku būtų paneigti, kad tai nėra svarbu. Juk tai atspindi restorano veidą, parodo jo charakterį bei asmenybę.

Prieš atveriant duris, savęs paklausėme - ar maistas yra vienintelė ir pagrindinė restorano dalis, kur turėtume sutelkti išskirtinai visą savo dėmesį bei koncentraciją? Supratome, kad ne. Yra daug daugiau! Detalių, mažesnių ar didesnių, kurios vakarienę padaro pilnavertę, kurios priverčia maistą žydėti ryškiau ir tuo pačiu, kurioms reikia skirti atitinkamą dėmesį ir surasti tose ribotose 24-iose paros valandose papildomo laiko bei pastangos.

Viena iš nepelnytai pamirštų vakaro sudedemųjų dalių restorane - taurė maistą lydinčio gėrimo. Kartais grakšti ir elegantiška, gaivi bei lengva, o kartais kompleksiška ir tvirta. Dažnai pamirštama ar nevertinama, retai kada išskirtinė ar išieškota. Tuo pačiu mažai kada edukuojanti ar priverčianti sustoti ir išgirsti naują ir tau dar negirdėtą istoriją. Pasakėme sau, kad gėrimų svarbos vakaro metu ignoruoti negalime. Ir nenorime. Kad būsime atviri visiems, kurie gali papasakoti dar neatskleistą gėrimo istoriją, besipinančią su mūsų vakarienės potyriu bei skonių deriniu.

Bičiulis Augustas kartą mums priminė, jog vakarienė, kaip ir teatras, prasideda anksčiau nei suskambant skambučiui. Vakarienė gali prasidėti jos laukimu, lengvu pokalbiu skaitant meniu bei pirmųjų aperityvo gurkšnių aptarimu. Tad praleidome penkis pirmadienio vakarus kartu su miksologiją dievinančiu Augustu, degustavome 74 kokteilius ir dar valandų valandas apie juos diskutavome. Galiausiai atrinkome šešis. Tam, kad vakaras prasidėtų kitaip - velvetišką minkštumą turinčio Honey Sour ar elegantiška bei subtilia French 75 kokteilio taure.

taure gerimo

Vakaras tęsiasi. Platėja ir gėrimo, kuris lydės maistą pasirinkimas. Taurė Cava Brut kartu su užkandžiu, o gal citrusinį apynio kartumą išryškinantis mažo bravoro iš Kauno Green Monster IPA alaus bokalas. Tuomet jau laikas pagalvoti ir apie lengvąjį bei pagrindinį patiekalus bei pasirinkti gėrimą, kuris padės subalansuoti skonius. Cabarnet Franc ar Aglianico - kuri vynuogė labiau išryškintų troškinto jautienos liežuvio su nakvišų bei rugštynių lapais skonį? Gal geriau derėtų karamelinį saldumą turintis Anderson Valley Amber Ale? Maisto spalvų yra be galo daug. Taip pat ir  vynas gali būti įvairiapusiškesnis nei baltas ar raudonas, saldus ar sausas, o alus - šviesus arba tamsus. 

Kaip ir kiekvienas spektaklis, taip ir vakarienė turi savo kuliminaciją - tai keletas kąsnių nenuspėjamo ir žaižaruojančio deserto! Šiuo momentu gėrimų pasaulis atsiveria neapčiuopiama platybe. Tirštas puodelis Ethiopia Tarba espresso kavos (viena iš 4 skritingų kavos pupelių rūšių restorane), džiovintais vaisiais alsuojantis Kavalan Ex-Sherry Oak viskis iš Taivano (taip, Taivano!), medumi ir pievomis kvepiantis klampus ramunėlių likeris, taurioji prancūzų Sauternes taurė, Picolit vynuogių statinėje 10 metų brandinta grappa, šeivamedžio žiedų St. Germain likeris…

Tereikia smalsumo, atvirumo ir noro pažinti. Tuomet gėrimo taurė papildys vakarienės sukurtą emociją ir papasakos dar negirdėtą istoriją. Istoriją, kurią mums kiekvieną kartą susitikus pasakoja miksologija besidomintis Augustas, ar Domas ir Ieva (Taste Map Coffee Roasters), kurią girdime iš Pauliaus (LUX food & drinks), Ginto (Duoklė Angelams), Lino (Sofa de Pancho) ir kitų. Istoriją, kuri niekada nesibaigia. Kuri atsinaujina kartu su maisto istorija - keičiantis metų laikams ir ingredientams lėkštėje.